خدمات مراقبت های دارویی و فارماکوتراپی در پژوهشکده انکولوژی، هماتولوژی و سل تراپی
خدمات مراقبت های دارویی و فارماکوتراپی (دارودرمانی) در بخش های خون، انکولوژی و پیوند سلول های بنیادی توسط متخصص فارماکوتراپی و داروسازان بخش در سه حوزه اصلی خدمات بالینی، خدمات آموزشی و خدمات پژوهشی ارائه می شود.
مشاوره فارماکوتراپی در زمینه انتخاب داروی مناسب و رژیم درمانی بسته به شرایط هر بیمار، مدیریت تداخلات و عوارض دارویی، تنظیم دوز داروها در شرایط خاص و نارساییهای ارگانی، تنظیم دوز داروها براساس سطح خونی داروها، تنظیم داروها قبل و بعد از اعمال جراحی، مدیریت رژیم دارویی در حساسیتها و مسمومیتهای دارویی، تنظیم دوز داروها در جمعیتهای خاص مانند افراد بالای 65 سال، افراد چاق، زنان باردار و شیرده و همچنین اطفال صورت میپذیرد. متخصص فارماکوتراپی با توجه به علم و شناخت دقیق از همه ویژگیهای یک دارو و تنظیم دوز در نارساییهای ارگانی و نیز توانایی در پایش فیزیولوژیک یا فارماکوکینتیک اثربخشی، تداخل و عوارض دارویی و همچنین شناخت اندیکاسیونها و اهداف درمانی و نیز تسلط بر مبانی پزشکی مبتنی بر شواهد با ارائه این خدمت، تیم معالج را بهخوبی در راستای درمان بهینه بیماران حمایت می نماید.
مشارکت متخصص فارماکوتراپی در آموزش بیماران منجر به پیشگیری از بروز خطاهای دارویی، ارتقاء مراقبتهای دارویی از بیماران و بهبود دستیابی به نتایج درمانی شده و کمک می کند تا بیماران با حداقل عوارض در طول بستری مواجه شوند.
ارائه این خدمات به صورت بیمار-محور بوده؛ به طوری که ابتدا متخصص فارماکوتراپی با اخذ شرح حال از بیمار، ابعاد مختلفی از وضعیت وی را مورد ارزیابی قرار میدهد و در نهایت با تحلیل نیازهای دارودرمانی خاص بیمار، مشکلات دارویی وی را شناسایی نموده و در جهت رفع آنها برنامهای کاربردی ارائه میدهد. هدف از کلینیکهای سرپایی فارماکوتراپی بهبود اثربخشی روند دارودرمانی، کاهش عوارض و هزینههای درمانی، بالا بردن کیفیت زندگی بیماران، و ارتقاء سلامت جامعه از طریق ارائه خدمات مراقبت و مدیریت جامع دارودرمانی است. خدمات کلینیک فارماکوتراپی شامل موارد زیر است:
آموزش دارویی به بیمار بهعنوان محور آموزشها و با رویکرد پیشگیری و مدیریت عوارض داروها برای تسهیل دورهی درمان در حین بستری و تکمیل موفقیت درمان پس از ترخیص انجام میشود و شامل دومرحلهی آموزشهای حین بستری درمورد نحوهی مصرف داروها و پیشگیری از عوارض مرتبط با مصرف داروها و نیز هنگام ترخیص برای تعیین تکلیف داروهای قبلی، داروهای افزوده شده طی بستری و داروهای تجویز شده حین ترخیص انجام میشود تا بیمار به داروهایی که باید پس از ترخیص و در منزل مصرف کند کاملاً مشرف باشد.
عوارض جانبی رخ داده برای بیماران بلافاصله با نظارت متخصص فارماکوتراپی توسط داروساز در قالب برگه زرد ADR ثبت و منعکس می شوند. درصورت تشخیص موارد جدی و نیازمند مداخله، توصیه های لازم جهت مدیریت عارضه توسط متخصص فارماکوتراپی به پزشک معالج ارائه میشود.
تنظیم پروتکلهای دارو درمانی و راهنماهای بالینی مرتبط با تجویز داروها در هر مرکز برای جایگزینی دانش و تجربیات فردی و روشهای معمول و با هدف به حداقل رساندن خطاهای درمانی، همواره از وظایف اصلی گروههای درمانی مراکز بوده است. این پروتکلها و راهنماهای بالینی تا حد زیادی پایبندی به درمان استاندارد و بهینه، ناظر به شرایط بیمار و ظرفیتهای مرکز درمانی را تضمین میکنند. ازجمله وظایف اصلی داروسازان در بخشهای تخصصی و فوق تخصصی، همکاری در بازنگری پروتکلها و راهنماهای موجود و نیز تدوین موارد جدید حسب نیاز بخشها است. بازنگری در پروتکلهای موجود میتواند بهدنبال ارزیابیهای دورهای، تغییر در شرایط اعم از پاسخدهی به درمان، تغییر در دسترسی به داروها و نظیر آن صورت بگیرد. تدوین موارد جدید نیز در جای خود و بنابر اعلام نیاز بخشها، احراز امکان بروز خطا و یا معرفی و تأمین فرآوردههای دارویی جدید ضرورت دارد.
ارائهی آموزشهای مرتبط با فرآوردهها و پروتکلهای دارویی همواره جزئی جدانشدنی از فرآیند بهینهسازی درمان است. این آموزشها با هدف معرفی فرآوردههای جدید، توضیح پروتکلهای دارودرمانی موجود، تغییر یافته و یا جدید، آموزش نکات مرتبط با تجویز داروهای موجود در راستای کاهش خطاهای گزارش و احراز شده و نیز پیشگیری از بروز خطاهای محتمل و خطرناک برنامهریزی شده و به چندین دسته تقسیم میشوند:
3. خدمات پژوهشی
با توجه به محوریت بحث دارودرمانی در بیماران هماتولوژی، انکولوژی و پیوند، گستردگی و تغییر و تحول دائمی پروتکلهای درمانی دراین حوزه، تغییر در دسترسی به داروها و نیز معرفی داروها و اشکال دارویی جدید، همواره طرحهای تحقیقاتی و مطالعات متنوع با هدف بهبود فرآیندهای درمانی بیماران در این مرکز اجرا میشوند. مشارکت متخصصین فارماکوتراپی و بیمارستانی از نظر علمی و یا در فرآیند اجرای مطالعات برای ارتقای تجویز و مصرف منطقی داروها صورت میگیرد. مشارکت در زمینههای فوق درصورت فراهمی ملزومات آن در الویت اول با راهاندازی پژوهشکدهی فوق تخصصی فارماکوتراپی ذیل پژوهشگاه هاتولوژی، انکولوژی و پیوند مغز استخوان انجام خواهد شد و تا آن زمان در قالب مشارکت با سایر پژوهشکدهها صورت میگیرد. حوزه های پژوهشی شامل موارد زیر است:
طراحی مطالعات گذشتهنگر با هدف پایش، ثبت و گزارش اثربخشی و عوارض پروتکلهای درمانی موجود بهمنظور بهینهسازی درمان و نیز مطالعه بر روی آمار ثبت شده از خطاها و عوارض مهم برای ارزیابی روند تغییرات خروجی درمان در بازههای زمانی مختلف.